1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ревизия на комисията за климата започна ООН

Ревизия на комисията за климата започна ООН

Глобалното затопляне е факт и се ускорява от емисиите на парникови газове

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун обяви в сряда, че група международни научни специалисти ще извърши ревизия на Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC), за да възстанови накърненото доверие към неговия доклад от 2007 г., в който бяха открити неточности предаде dnevnik.bg.

Това ще бъде извършено от т.нар. Интеракадемичен съвет (InterAcademy Council или IAC) - група от световноизвестни учени. Генералният секретар на подчерта, че те ще работят "напълно независимо от ООН". Съветът ще бъде с централа в Амстердам в Кралската академия за изкуства и науки на Холандия. В него ще участват представители на Британското кралско общество и над 10 други национални академии.

Съпредседател на IAC е Роберт Дийкграаф, 50-годишен професор по математически модели във физиката към университета на Амстердам, възпитаник на Нобеловия лауреат Герард Хоофт, носител на най-високото научно отличие в Холандия (наградата "Спиноза") и гостуващ професор в редица известни институти като "Харвард", MIT, Бъркли и Киото. Той заяви пред репортерите, че ревизията ще е професионално независима, но все пак ще се финансира от ООН и трябва да приключи с доклад до края на август.

"Нека сме наясно - заплахата от климатичните промени е реална. Нищо, което се твърди или разкрива от медиите напоследък, не променя фундаменталния научен консенсус за промените в климата", заяви Бан Ки Мун, застанал до председателя на IPCC Раджендра Пачаури.

Независимо от  грешките в заемащия над 3000 страници доклад Пачаури повтори пред репортерите, че застава зад принципното послание на документа от 2007 г. - че глобалното затопляне е факт и се ускорява от емисиите на парникови газове.

Следващият подобен доклад за климатичните промени трябва да бъде изготвен през 2013 г. и 2014 г., уточнява "Ройтерс". IPCC си подели с бившия американски вицепрезидент Ал Гор Нобеловата награда за мир през 2007 г., а докладът стана най-авторитетният научен документ зад кампанията за глобални мерки за преминаване към екологично по-чисти източници на енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.