1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С над 5 млн. евро ЕС съфинансира проект за Речни информационни услуги

С над 5 млн. евро ЕС съфинансира проект за Речни информационни услуги

Очаква се RIS да бъде завършен до края на 2014 г.

Започва проект за оценка и разработване на приложения за Речни информационни услуги (RIS) в Европа, информираха от Европейската комисия (ЕК). Той ще бъде реализиран със съфинансиране на Европейския съюз (ЕС) в размера на повече от 5 милиона евро.

Проектът IRIS III има за цел да улесни преминаването по вътрешните водни пътища на участващите в него седем държави. Това са България, Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. С реализирането ще се надградят и завършат проектите IRIS I и II, като освен това ще се разшири обхватът на наличните в региона RIS.

За тази цел проектът ще подкрепи изпитването на някои ключови елементи от речната информационна система. Например, Известия до капитаните, Електронно корабно докладване, Прихващане и проследяване на корабите и Вътрешна система за визуализация и информация посредством електронна карта.

IRIS III, също както IRIS I и IRIS II, беше избран за финансиране в рамките на многогодишната покана за представяне на предложения по програмата "Трансевропейска транспортна мрежа" (TEN-T) за 2011 г. Очаква се проектът, който е управляван от Изпълнителната агенция за трансевропейска транспортна мрежа, да бъде завършен до края на 2014 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.