1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Санкцониараха кметове за изхвърляне на отпадъци на неразрешени места

Санкцониараха кметове за изхвърляне на отпадъци на неразрешени места

1696 са проверените обекти от експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите

За изхвърляне на отпадъци на неразрешени места, незаконни сметища и неизпълнение на предписания за почистване на замърсени площи са санкционирани кметовете на община Берковица в размер на 4000 лв., на община Велинград с 2000 лв. и община Ракитово с 1000 лв.

Съставени са актове oще на кметовете на селата Караджалово, Виница, Дълбок извор, Градина и Куртово Конаре, община Берковица и на с. Разград, община Вълчедръм, с. Бял извор, общ. Ардино.

За неизпълнение на условие от комплексното разрешително в раздел „отпадъци" РИОСВ - Ст. Загора е наложила санкция на „Е. Миролио" ЕАД в размер на 10 000 лв., на "Камибо" ООД за неизпълнение на утвърдения план на депото на фирмата - в размер на 7000 лв.

През изминалия месец е предотвратен незаконен превоз от Гърция към България на метален скрап, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Спрени са 9 товарни автомобила. Товарът на всички превозни средства не е бил придружен с необходимите документи и задължителната при превоз на отпадъци нотификация. Всички автомобили са върнати в Гърция, заедно с товара им, като за констатираното нарушение са съставени пет акта.

През август министърът на околната среда и водите наложи еднократна санкция на „КЦМ" АД - Пловдив, на стойност 18 496 лв. за наднормено замърсяване на атмосферния въздух със серен диоксид.


От МОСВ съобщиха, че експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите са извършили проверки на 1696 обекта. Дадени са 869 предписания за отстраняване на констатирани нарушения, съставени са 136 акта и са издадени 96 наказателни постановления на обща стойност 140 138 лв. Наложени са 17 санкции за констатирано увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми. Постъпилите суми по наложени санкции, в т.ч. и заagr предходни месеци, са на обща стойност 156 477.56 лв.

РИОСВ - Хасково е издала две наказателни постановления по 5 000 лв. на „Корект" ЕООД и „Кромлекс" ЕООД за производство на дървени въглища по открит способ. Санкции в размер на 2000 лв. са наложени от РИОСВ - В.Търново за неприятни миризми, отделяни от производствената дейност на „Кроношпан България" ЕООД и на „Свилоза" АД.

Регионалната инспекция в Пазарджик е издала наказателни постановления на "Асарел Медет" АД на стойност 5 000 лв. за изпуснати води в река Асарелска с наднормено съдържание на манган, желязо и мед и на "Велина" АД на стойност 2 000 лв. за нерегламентирано заустване на битови отпадъчни води в река Чепинска.

При проверки на техническата и експлоатационна изправност на пречиствателните съоръжения на „Неохим"АД и ЕТ „Булмилк-2010" ЕООД - гр. Търговище е констатирано, че не отговарят на изискванията и са наложени санкции в размер на 3000 лв. и на 2000 лв.

През месеца са издадени наказателни постановления в размер на 1000 лв. от регионалните инспекции в Бургас и Варна - на „Баш Груп" ООД за нерегламентирано къмпингуване на територията на природна забележителност „Пясъчни дюни" и на две физически лица за улов на риба в нарушение на Плана за управление на ЗМ "Дуранкулашко езеро". С 5000 лв. е санкционирана фирма „Милк-Пром" ЕООД за притежаване на препарирани екземпляри от защитени видови птици.

Със заповед на РИОСВ - Монтана е спряна производствената дейност на „Транс Елит" ООД в свинеферма „Разсадника", а на РИОСВ В. Търново - дейността за оползотворяване на отпадъци от черни и цветни метали на „Габро Метал 2000".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.