1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Със 7% на година намалява балканската популация на египетския лешояд за последните 30 години

Със 7% на година намалява балканската популация на египетския лешояд за последните 30 години

Снимка:

Популацията на вида от 600 двойки през 1980 г. е спаднала до по-малко от 100 през 2013 г.

Нова научна публикация за статуса на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години излезе наскоро в  научното списание Bird Conservation International, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Специалисти по вида в България, Сърбия, Албания, Турция и Македония изследват и обобщават цялата информация за египетския лешояд от Балканския полуостров от 1980 до 2013 г. От изследването става ясно, че популацията на вида от 600 двойки през 1980 г. е спаднала до по-малко от 100 през 2013 г. или спадът е със 7% на година!

За този период египетските лешояди не само намаляват числово, но и изчезват напълно от цели страни и региони. Документираният спад е само продължение на този, започнал десетилетия преди началото на систематичното броене на лешоядите. Преди египетският лешояд се е срещал в Украйна, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Сърбия, а в Гърция и Албания няколкото останали двойки са на ръба да изчезнат завинаги.

В рамките на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ се извършват редица проучвания за причините, довели до този спад и оказващи влияние и днес. Те могат да се търсят, както на Балканския полуостров, така и по дългия миграционен път, който видът всяка година изминава, и в местата за зимуване в Африка. Основни заплахи са отровните примамки, нарочно поставени за други видове животни, необезопасените електрически мрежи, нелегалната търговия с редки животни. Ключово постижение в дългата борба за спасението на вида е обезопасяването на изключително смъртоносната за египетските лешояди електрическа линия в Судан, за което съвсем наскоро БДЗП спечели наградата за добри практики от Renewable Grid Initiative.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.