1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съществува риск от катастрофално замърсяване на Черно море с цианкалий

Съществува риск от катастрофално замърсяване на Черно море с цианкалий

От снеговете е разрушен химически комбинат, разположен в Западна Грузия

Съществува реален риск от катастрофално замърсяване на Черно море с цианкалий заради разрушен от снеговете химически комбинат, разположен в Западна Грузия. Това съобщава агенция „Интерфакс”, като се позовава на изявление на лидера на „Партията на зелените” в страната Георгий Гачечиладзе.

Химическият комбинат, в който са се съхранявали стотици килограма цианкалий се намира между градовете Кутаиси и Застафони, Западна Грузия. Покривите на сградата са били разрушени от снега през зимата и химикалите са изложени на открито.

„Ако цианкалият влезе в директен контакт с околната среда, населението ще бъде изложено на сериозна опасност. Частица от грама цианкалий е смъртоносна за човек”, заявява Гачечиладзе.

Лидерът на грузинските "зелени" предупреждава властите в Тбилиси, че ако не бъдат предприети сериозни и навременни мерки, цианкалият може да попадне във водите на река Квирила, която тече през региона на Кутаиси и оттам в Черно море, отбелязва bTV.

Експерти припомнят, че калиевият цианид има и свойството да се изпари и да се върне на земната повърхност под формата на дъжд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.