1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Създават национален център за прогнози и управление на водите

Създават национален център за прогнози и управление на водите

Проектът съдържа уеб-базирана система за мониторинг и прогнозиране на речния отток

Създаването на национален център за прогнози и управление на водите бе акцент в срещата на министъра на околната среда в оставка Нона Караджова и ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

МОСВ стартира проект за изграждане на център, в който чрез единна система за наблюдение, прогнози и обработване на постъпващата актуална информация ще се взимат ефективни решения за управление на водите, особено при възникване на екстремни явления, и ще се разпределят действията между всички участващи в управлението и експлоатацията на хидротехническите съоръжения държавни структури: МОСВ, НИМХ, Предприятие "Язовири и каскади", Централно диспечерско управление, "Напоителни системи" ЕАД, Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" и др.

Проектът съдържа уеб-базирана система за мониторинг и прогнозиране на речния отток, включваща и експлоатацията на язовирите с цел оптимизиране изпускането на водите от тях за различни цели, както и осигуряване на по-добро управление при високи води и в периоди на суша. Системата ще бъде изградена въз основа на съществуващата хидроложка информационна система за получаване на данни в реално време, уточняват от пресцентъра на министерството на околната среда, пише infrastructure.bg.

Навременното подаване на необходимата информация ще помогне на заинтересованите страни да се подготвят и да предприемат необходимите действия в случай на прогнозирано наводнение или недостиг на вода. Прогнозирането на речния отток и определянето на зоната на наводненията ще помогне при взимането на решения като например предварителна евакуация на потенциално застрашените райони.

Освен това чрез система за наблюдение на язовирите ще се подобри комплексното използване на водите им, с цел максимално задоволяване на потребностите по приоритети и осигуряване на свободни обем за поемане на очакван приток.

На срещата бяха обсъдени следващите стъпки за изграждането на националната система за ранно предупреждение за риска от наводнения: създаване на пилотен модел за поречието на река Искър, на базата на който на практика ще се направи предложението за институционално изграждане на центъра в системата на МОСВ и ще се определят правилата и взаимоотношенията на потребителите на системата.
Прогнозният срок за изграждането на пилотния район е 31 декември 2015 г.

Предвижда се за цялата страна проектът да бъде финансиран и реализиран през следващия програмен период по Оперативна програма "Околна среда". Министър Караджова цитира еврокомисар Кристалина Георгиева, според която всяко евро, дадено за превенция от катастрофи, спестява седем-осем евро от щети.

Изграждането на системата е включено в Плана за действие към Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор, приета от Народното събрание в края на миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.