1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шест вековни дървета са обявени за защитени

Шест вековни дървета са обявени за защитени

Опазването на вековни или забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на МОСВ

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за защитени шест вековни дървета.

Три от тях се намират в Асеновград и са от вида източен чинар (Platanus orientalis) -  вековно дърво на приблизителна възраст 150 години, с височина 25 м, обиколка на ствола в основата 3,16 м; вековно дърво на приблизителна възраст 150 години, с височина 25 м, обиколка на ствола в основата 3,28 м; и вековно дърво на приблизителна възраст 150 години, с височина 25 м, обиколка на ствола в основата 4,75 м. Предложение за обявяване на трите вековни дървета е внесено в РИОСВ – Пловдив от Община Асеновград.

За защитени са обявени и две вековни дървета от вида орех (Juglans regia), които се намират в община Павел баня, област Стара Загора. Едното е на приблизителна възраст 100 години, с височина 18 м, обиколка на ствола 4,20 м, намира се в землището на село Тъжа, като предложението за обявяване е внесено от частно лице в РИОСВ – Стара Загора. Второто е на възраст над 180 години, с височина 13 м, обиколка на ствола 4,10 м, намира се в землището на село Турия и предложението за обявяването му за защитено е внесено от Асоциация на парковете в България.

В заповедта на министъра е включено и вековно дърво от вида летен дъб (Quercus robur), на приблизителна възраст 200 години, с височина 15 м, обиколка на ствола в основата 3 м, на улица „Джеймс Баучер“ в София. Предложение за обявяването му за защитено е внесено в РИОСВ – София от администрацията на Район „Лозенец“.

С обявяването на шестте дървета за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата.

След публикуване на заповедта в Държавен вестник, дърветата ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

Опазването на вековни или забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на МОСВ. Голяма част от тези дървета, които се отличават със забележителни форми и размери, устояли са на времето и природните стихии, са се съхранили благодарение на ангажираността и общественото съзнание на местните общности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.