1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ще преобладава понижение или задържане на речните нива

Ще преобладава понижение или задържане на речните нива

В неделя и понеделник ще се задържи без валежи

Днес на отделни места ще има слаби превалявания, до 1-3 л/кв.м за денонощие. В неделя и понеделник ще се задържи без валежи. През изминалото денонощие (от 8 часа на 15 октомври  до 8 часа на 16 октомври) нивата на наблюдаваните реки, в по – голямата част от страната, са се понижавали. Без съществено изменение са останали нивата на реките в Черноморския басейн. Повишения с до +20 см са регистрирани във водосбора на р. Марица (Източнобеломорски басейн). Нивата на повечето реки в страната са около и над праговете за средни води. Водните количества в горните течения на реките Искър и Вит (Дунавски басейн), Провадийска, Камчия, Факийска (Черноморски басейн) и Марица (Западнобеломорски басейн) са около праговете за ниски води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
В Дунавския басейн регистрираните колебания  са от -15 см до +10см;
В Черноморския басейн регистрираните понижения са с до -2 см;
В Източнобеломорския басейн регистрираните изменения са от -86 см до +20см;
В Западнобеломорския басейн водните нива са се понижавали с до -10 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, в Дунавския басейн днес и утре са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките  Тимок,  Тополовец,  Витбол,  Арчар,  Лом,  Огоста и  Искър. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира  нива на 17 октомври  около и под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 17 и 18 октомври  около и под средномногогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира нива, в долното течение на реката за 17, 18, 19 и 20 октомври  около и под средномногогодишната стойност. Водните нива ще продължат да се понижават плавно.

В Черноморския басейн  днес и през следващите 2 дни се очаква нивата на реките да се понижават или да останат без съществени изменения.
В Източнобеломорски басейн  днес и през следващите 2 дни се очаква речните нива да се понижават или да се задържат без съществено изменение. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица, Арда и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира нива под праговете за предупреждение.
В Западнобеломорския басейн днес са възможни краткотрайни повишения на водните нива на реките Места и Струма. В неделя и понеделник не се очакват значителни изменения на водните нива в басейна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.