1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сливенските реки са превърнати в сметища

Сливенските реки са превърнати в сметища

Досега няма наложени санкции на нито един от замърсителите

Коритата на реките са превърнати в сметища, това установи проверка на Областна администрация – Сливен. Те са задръстени с боклуци – пластмасови бутилки, чували и торби със смет и дори строителни отпадъци. Областния управител Марин Кавръков счита, че общините са направили достатъчно като законодателство, за да се преборят с проблема.

В наредбите за управление на отпадъците има предвидени санкции за замърсителите. За общините Сливен и Нова Загора тези санкции започват от 150 лв. за физическите лица и достигат до 10 000 лв. за юридическите. В община Твърдица санкциите започват от 150 лв. и стигат до 3 000 лв., това е най–високата глоба, налагана на юридически лица за замърсяване.  Досега обаче няма наложени санкции на нито един от замърсителите.

Марин Кавръков смята, че проблемът със замърсяването на речните корита трябва да се реши в най-скоро време. Трябва да се реши и проблемът със сметищата, тъй като от ЕС отложиха санкциите от 16 юли тази година до следващата година. Дотогава всички общини трябва да са готови с регионалните депа, да се почистят и рекултивират нерегламентираните сметища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.