1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира гласуването за европейската награда НАТУРА 2000

Стартира гласуването за европейската награда НАТУРА 2000

Отличават се най-добрите постижения в сферата на управлението и популяризирането на мрежата и нейните обекти

За трета поредна година Европейската комисия откри началото на подаването на заявления за участие в конкурса за наградата НАТУРА 2000. Срокът за подаване на заявленията е до 1 декември 2015 г. Наградата се присъжда за водещи постижения в опазването на природата и е достъпна за всеки, който участва в дейности, свързани с НАТУРА 2000 - местни и национални институции и органи, бизнес, собственици и ползватели на земи, НПО, образователни институции и отделни граждани от всичките 28 държави членки на ЕС. 

Наградата „Натура 2000“ отличава най-добрите постижения в сферата на управлението и популяризирането на мрежата и нейните обекти, както и за повишаване осведомеността за Натура 2000 и нейните ползи за европейските граждани. За тази цел, в допълнение към петте категории награди, Наградата на европейските граждани ще бъде дадена на кандидатурата, получила най-големия брой номинации чрез открито публично гласуване на уебсайта на Наградата.

Победителите ще бъдат обявени от комисаря по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела на специална церемония в Брюксел през май 2016 г.

През 2014 г. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) спечели Наградата Натура 2000, която тогава се присъждаше за първи път от Европейската комисия. Призът бе връчен на БДЗП в категорията „Природозащита“ за дейностите по опазване на царския орел в Сакар.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.