1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира кампанията "Пролет на живо"

Стартира кампанията "Пролет на живо"

Тя проследява миграцията на птиците на три континента

На 1 март стартира международната кампания „Пролет на живо”, която се провежда в 50 страни по света, а в България се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Това е 9-тото поредно издание на инициативата, която запознава малките и големи природолюбители с чудото на миграцията на птиците.

Кампанията „Пролет на живо” се организира от БърдЛайф Интернешънъл – световна мрежа от над 100 природозащитни организации по целия свят – и свързва хора от Европа, Централна Азия и Африка, които наблюдават и регистрират пристигащите от юг птици на сайта www.springalive.net. Организаторите са избрали 5 популярни и много красиви птици, които са акцент на кампанията – бял щъркел, селска лястовица, кукувица, черен бързолет и обикновен пчелояд.

„Пролет на живо“ започна като общоевропейски проект, чиято цел бе да създаде онлайн карта в реално време, представяща разпространението на предвестниците на пролетта в северното полукълбо. Въпреки че тази цел остава фокус на кампанията, днес „Пролет на живо“ вече включва много повече събития сред природата, в класните стаи и в населените места”, коментира Анна Станева от БДЗП, координатор на кампанията за България. „Целта ни е да насърчим участието на децата, училищата и широката общественост в опознаването и опазването на мигриращите птици”, допълни тя.

В момента България се намира на първо място по брой направени наблюдения на завръщащи се от Африка птици – 102 от общо 233. Първите завърнали се щъркели, лястовици и кукувици са отбелязани на сайта от любознателни природолюбители. Ето и някои от първите наблюдения: На 17 февруари деца от ОУ „Неофит Рилски” в гр. Дупница наблюдават два щъркела, които кръжат над училището. На същата дата Таня Фердинандова от гр. Кюстендил е чула характерния глас на кукувица за първи път тази пролет. На 13 февруари Яна от гр. Бургас е отбелязала наблюдението си на лястовица, забелязана над пристанището в морския град.

Тази година държавите, които участват в кампанията „Пролет на живо” станаха 50 след като и Азербайджан се включи в международната инициатива. През 2010 г. в кампанията се присъединиха първите държави от Африка и така тя стана целогодишна, тъй като Европейските страни посрещат птиците през март, а Африканските ги очакват обратно през септември. Миналогодишното издание на „Пролет на живо“ беше най-успешното досега. Над 286 000 наблюдения на мигриращи птици бяха записани на интернет сайта на кампанията през 2013 г., а общият брой на участниците в различните дейности достигна над 54 000 деца, 900 учители и училищни ръководители и 500 доброволци.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.