1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световен ден на влажните зони

Световен ден на влажните зони

БДЗП традиционно организира редица инициативи в цялата страна

На днешния ден в цял свят се отбелязва Световният ден на влажните зони. На тази дата през 1971 г. е подписана Конвенцията за влажните зони, известна още като Рамсарска конвенция. Тя носи името на иранския град Рамсар, където е подписана. В момента страните членки по Конвенцията са 160.

Целта на Световния ден на влажните зони е да привлече вниманието върху значението на водните басейни - морските крайбрежия, реките, езерата, блатата, мочурищата, изкуствените водоеми.

У нас съществуват 11 места със световно значение, които са в списъка на Рамсарската конвенция - местността Пода, езерата Атанасовско, Вая, Сребърна, Дуранкулак, Шабла, Поморийско,  комплекс Ропотамо, остров Ибиша, комплекс Беленски острови и карстовия комплекс Драгоманско блато. Те са оазис на стотици видове птици, животни и растения.

Тази година мотото на Световния ден на влажните зони е „Влажни зони и туризъм". Туризмът във влажните зони предоставя ползи на хората и дивата природа, както на местно, така и на национално ниво - по-силна икономика, устойчив поминък, здрави хора и процъфтяващи екосистеми. В глобален мащаб е известно, че поне 35% от Рамсарските места по света развиват туристически дейности.    

БДЗП традиционно организира редица инициативи в цялата страна по повод Световния ден на влажните зони, като цели да информира широката общественост и най-вече младите хора за нуждата от опазване на влажните зони и дивите птици в тях.

Тази година са предвидени следните инициативи и в региона на Добрич. Това са посещение на Шабленското и Дуранкулашкото езеро и района около тях за наблюдение на червеногуши гъски и други водолюбиви птици с деца от училищата в Дуранкулак и Каварна, състезание за ученици от Каварна, представяне на пиесата „Пътешествието на червеногушата гъска" с участието на ученици от Шабла. Ще бъде обявен и финалът на конкурса по случай Деня на влажните зони, ще се състои и фестивал на хвърчилата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.