1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тази година калкан ще могат да ловят само кораби, оборудвани с проследяващо устройство

Тази година калкан ще могат да ловят само кораби, оборудвани с проследяващо устройство

Промяната ще доведе до увеличаване на сивия сектор, смятат рибари от Добруджанското крайбрежие

Тази година калкан ще могат да ловят само кораби, оборудвани с проследяващо устройство. Това съобщиха пред "Стандарт" дългогодишни рибари от Добруджанското крайбрежие, цитирани от "Стандарт". Според Борис Петров - стар морски вълк от Шабла, промяната ще доведе до увеличаване на сивия сектор. "По-голямата част от рибарите, които от години се препитават с улов, нямат възможност да инвестират в оборудването, което се изисква. И затова ще минат в сивия сектор", смята Петров. Според него само собствениците на големи риболовни кораби ще могат да закупят и монтират проследяващо устройство, за да ловят калкан. Тази година по-малко добруджански рибари имат квоти за калкан. Скъпата деликатесна риба в момента е разрешена за улов. Но за да се излезе в морето, не е достатъчно само вълнението да е слабо. Нужно е корабът да има проследяващо устройство, за да бъде постоянно под контрол. Тези изисквания ще вдигнат цената на калкана, категорични са морските вълци. И припомнят, че миналата година килограм от деликатесната риба е струвал 25-30 лв.

Освен на калкан сега е и сезонът за улов на черноморската акула, която също се слави с добрите си вкусови качества. За нея обаче е нужно да се плати лиценз за парагати - уред, с който се лови акула.

Чакат разрешение за рапаните

Очаква се от тази година да бъде разрешено и траленето на морското дъно за рапан. Площите ще се определят от специалисти от Института по океанология във Варна. Право да тралят в определените терени обаче ще имат само кораби, които са с монтирани проследяващи устройства. Рибарите от Добричко се притесняват, че това съвсем ще наруши екосистемата на морското дъно и ще прогони рибата, която миналата есен ги зарадва с изобилие. Всички рибари са убедени, че и сега дъното се трали, както и че ще има много незаконни ловци на рапани, но залавянето и доказването на нарушение ще бъде трудно. Рапанът е атрактивна морска култура за легални и нелегални водолази и риболовци, защото много се търси в чужбина. Цената му варира между 1 и 1,20-1,30 долара за килограм, според големината, казват рибарите. Те са убедени, че в сектора има лобита. И припомнят като пример, че миналата година във Варна е убит, и то показно, млад мъж, занимаващ се именно с улов и износ на рапани.

Броят шараните през 3 месеца

Производството на шарани ще се проверява през три месеца. Мониторинг ще има и за останалите аквакултури, които се произвеждат във ферми у нас. Това каза шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов. Проверката за количествата произведена риба са във връзка с твърдения от страна на браншовици, че у нас има свръхпроизводство на определени видове, което води до срив на цените. Проверка дали това твърдение е истина започна по Никулден. Резултатите от нея показват, че свърхпроизводство в страната няма на нито един от видовете, за които имаше подобни съмнения. Преброяването е направено от Националния статистически институт. Неговите експерти ще правят и следващите преброявания на шарана и мидите, обясни Господинов. По данни на ИАРА всички големи риболовци, които имат разрешително за улов в Черно море, големите реки и язовири, вече имат касови апарати. Има и по-дребни рибари, които също вече са се регистрирали по Търговския закон и са се вързали с НАП. Те обаче са сравнително малко, останалите вероятно ще изчакат последния срок - началото на 2014 г., коментираха от рибната агенция. Според промените в Закона за рибарството и аквакултурите всички лица, които осъществяват стопански риболов, развъждат и отглеждат риба и други водни организми, извършват дейност като регистрирани купувачи или център за първа продажба, трябва да се регистрират по Търговския закон като еднолични търговци или юридически лица до 31 декември 2013 г. Наред с това те трябва да имат и касови апарати, които да отчитат продажбите на всяка риба. Срокът за регистрация по Търговския закон на риболовците, които искат да участват в разпределянето на квотите за калкан и цаца, изтече в края на миналата година.

Прясната риба е с бистър поглед

Когато купувате риба, първо я погледнете в очите. Ако те са бистри, значи скоро е извадена от морето или реката и спокойно можете да я приберете в хладилника си. Мътният поглед е знак за това, че рибата не е прясна, и затова по-добре не купувайте подобни екземпляри, съветват познавачите. Когато пазарувате, пипнете тялото на рибата с ръка. Ако върху него има слузесто покритие, това е добре и отново е знак, че рибата е прясна. Не се притеснявайте да купувате риба без глава, ако тя има такова покритие и мирише на море или тиня. Ако обаче има съмнителен мирис, по-добре я оставете. Друго важно условие за магазините, които разрешават да пипате рибата, е те да предоставят ръкавици на клиентите. Ако ви разрешават да я пипнете без ръкавици, не я купувайте, дори да са изпълнени всички условия, които показват, че рибата е прясна. Подобна практика показва, че много клиенти преди вас може да са опипали същата риба, което никак не е хигиенично и може да ви донесе здравословни проблеми. Купувайте само от магазини, които могат да ви предоставят разрешително за работа и документи за произход на всяка риба на щанда, съветват още експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.