1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Токов удар повали птици в района на езерата Атанасовско и Вая

Токов удар повали птици в района на езерата Атанасовско и Вая

Най-голям е броят на белите щъркели - 17 екземпляра, загинали след сблъсък с електропреносната мрежа

Телата на двадесет и една птици, загинали от токов удар, намериха екип от орнитолози на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в района на езерата Вая и Атанасовско, съобщава Грамофона News.

Най-голям е броят на откритите тела на бели щъркели - 17 екземпляра, загинали след сблъсък с електропреносната мрежа. Всички те са намерени при обхождането на електрическите стълбове около Атанасовското езеро. Заедно с тях жертва на токов удар е станала и една зеленоножка. При мониторинга на електрическите стълбове, разположени в близост до езерото Вая са открити телата на розов пеликан, бял щъркел и една речна рибарка. С регистрираните нови случай на загинали от токов удар птици, общият брой на намерените такива около бургаските езера става 42.

Тези данни са събрани в резултат на извършени наблюдения на потенциално опасните електрически стълбове, намиращи се около Бургаския езерен комплекс. Мониторингът се провежда редовно вече в продължение на седем месеца по проект „Живот за Бургаските езера" изпълняван от БДЗП към програма LIFE+ на ЕС.

След като приключат проучванията на електропреносната мрежа в района на езерата Вая, Атанасовско и комплекса от водоеми Мандра - Пода ще бъде извършен анализ на събраната информация. На базата на него ще бъдат предложени на електроразпределителната компания EVN конкретни мерки за намаляване на една от най-сериозните заплахи за живота на птиците - загиването им от токов удар. В рамките на проекта ще бъде извършено маркиране и изолиране на най-опасните електрически стълбове в района на бургаските езера.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.