1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Трима бивши високопоставени служители на МОСВ са в конфликт на интереси

Трима бивши високопоставени служители на МОСВ са в конфликт на интереси

Те са участвали в обществена поръчка и са спечелили от нея 112 000 лв.

Трима бивши високопоставени служители от Дирекция "Фондове на ЕС за околна среда" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са в конфликт на интереси, тъй като по-малко от година след напускането на ведомството са участвали в обществена поръчка и са спечелили от нея 112 000 лв. Средствата са платени за консултантски услуги за проект във водния сектор на Никопол и са от Кохезионния фонд чрез оперативна програма "Околна среда 2007 г. – 2013 г.". Програмата е администрирана от МОСВ, пише "Дневник".

Комисията за конфликт на интереси е установила нарушенията, решението й може да бъде обжалвано, но ако остане в сила, най-вероятно получените от бившите служители на министерството пари ще трябва да бъдат върнати.

Тримата експерти са заемали доста високопоставени постове – ръководител, началник-отдел и старши експерт от Дирекция "Фондове на ЕС за околна среда"- МОСВ, и на практика задълженията им са били свързани именно с дейности, подобни на тези, които са извършвали и по поръчката в Никопол. Отделно и, че парите са дошли по перо, което те са администрирали.

Тримата печелят поръчката чрез обединение "Трипод – Екопроект 2000 – Контролс", което е и единственият кандидат в конкурса. Договорът е сключен през 2009 г., а те са напуснали ведомството през 2008 г. Но в същото време не е изтекъл едногодишният срок, в който по закон лице, заемащо публична длъжност и участвало в провеждането на процедури за обществени поръчки или в предоставяне на евро и национални средства, няма право да участва или представлява физическо или юридическо лице в такива процедури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.