1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Царският орел Дарик II е намерен прострелян край Карнобат

Царският орел Дарик II е намерен прострелян край Карнобат

Рентгенография показва наличието на сачми в лявото крило на птицата

Младият царски орел Дарик II, който БДЗП проследява от 2010 г. със сателитен предавател в рамките на проекта LIFE+ Опазване на царския орел и ловния сокол, бе намерен мъртъв край гр. Карнобат. Птицата бе открита след като гражданин се свърза с офиса на БДЗП и подаде сигнал. Тялото на орела, върху което е имало рани, е закарано от експерт на БДЗП в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора за изясняване на причините за смъртта.

Първоначалният преглед установява изключително ниско тегло, едва 2600 грама. След него е назначена рентгенография. Именно тя показва наличието на сачми в лявото крило на птицата. Последвалата аутопсия установява висока степен на кахексия (слабост, изтощеност), която според ветеринарните специалисти на Центъра е пряката причина за смъртта на птицата. Проби от вътрешните органи са изпратени за химико-токсикологичен и бактериологичен анализи, които най-вероятно ще се окажат отрицателни. Въпреки това, те ще бъдат изчакани, преди експертите от "Зелени Балкани" да направят окончателната ветеринарномедицинска експертиза.

Каквото и да покажат те обаче, експертите от Спасителния център на "Зелени Балкани" и БДЗП са единодушни, че в голяма степен именно бракониерският отстрел е причината за леталния изход на птицата. Възможно е тя да не е загинала при прострелването, а по-късно поради изтощение и невъзможност да лети и да ловува. За случая, който двете природозащитни организации следят отблизо, са сезирани компетентните органи.

Царският орел е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие на република България, и редица международни конвенции. Напомняме, че Наказателният кодекс на Република България предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба в размер от 1000 до 5000 лв. при унищожаване, задържане или продаване на европейски или световно застрашени диви животни.

Призоваваме обществото към нетърпимост към подобни нагли престъпления, защото те ограбват нашето национално богатство – безценната ни природа и редките видове, които се опитваме да опазим за бъдещите поколения. Ако имате информация за бракониерски отстрел на защитени видове птици или други престъпления срещу дивата природа, моля, свържете се с офиса на БДЗП, апелират от дружеството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.