1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Цената на електроенергията от ВЕИ ще се определя от въвеждането на обекта в експлоатация

Цената на електроенергията от ВЕИ ще се определя от въвеждането на обекта в експлоатация

Това реши парламентът, като гласува днес на първо четене промени в ЗЕВИ

Преференциалната цена за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) да е действащата към датата на въвеждане на обекта в експлоатация, което става с Акт 16, а не към датата на съставяне на констативен протокол за завършване изграждането на обекта (Акт 15). Това реши парламентът, като гласува днес на първо четене промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, предложени от Валентин Николов и група народни представители от ГЕРБ, съобщи БТА.

Мотивът за заканодателната промяна е, че при Акт 15 държавата няма контролни функции и в много случаи са установени нарушения. Според вносителя, ако неуредиците в сектора не бъдат решени, има риск от сериозни проблеми с капацитета на мрежата и с неконтролираното присъединяване на нови енергийни обекти, което пък на свой ред би довело до налагане на ограничения в изкупуването на произведената от тях електроенергия.

Така, според вносителя, се въвеждат по-ясни условия за прилагането на преференциите при изкупуване на ток от обекти, които се изграждат поетапно, и обекти, чието строителство се подпомага със средства по национална или европейска схема.

По данни на Министерството на икономиката и енергетиката, цитирани от Николов, подадените документи са за проекти с обща мощност 4700 мегавата. От тях, мощности за около 1000 мегавата са с официални договори за присъединяване, около 3000 мегавата са с предварителни договори за присъединяване и около 700 мегавата вече влизат в експлоатация. В същото време капацитетът на мрежата е за нови около 2300 мегавата.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.