1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Успешно приключи проектът „По следите на морския орел“

Успешно приключи проектът „По следите на морския орел“

Снимка:

За период от 7 месеца екипите на БДЗП успяха да съберат и анализират ценна информация

В края на месец ноември успешно приключи проектът „По следите на морския орел“, който бе финансиран по програма Мтел еко грант 2013. За период от 7 месеца екипите на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успяха да съберат и анализират ценна информация за застрашаващите фактори и гнездовото разпространение на най-едрия орел в България. Паралелно с теренните проучвания се проведоха обучения на местни доброволци и сътрудници в методиката и начина на мониторинг на този защитен вид, както и редица срещи с представители на държавни институции (РИОСВ, ДГС, ЛРД) и арендатори на рибарници и микроязовири. По време на тези срещи се дискутира моментното състояние на морския орел в страната и най-приоритетните мерки, които трябва да се предприемат, за да бъде опазен този величествен вид.

 „През 2013 г. установихме рекорден брой успешно размножаващи се двойки морски орли в България. За период от 28 години най-едрият орел в Европа е увеличил числеността си в страната ни от 1 двойка през 1985 г. до 30 двойки в момента“, споделя координатора на проекта Свилен Чешмеджиев.

В края на месец май екип на БДЗП успешно постави цветни метални пръстени на два млади морски орела в района на Природен парк „Персина“. Орлетата Венци и Иваил успешно отлетяха от гнездата и започнаха своите „младежки пътешествия“. По време на проекта бе проведена образователна кампания в редица училища в градовете Свищов, Белене, Козлодуй, Русе, Плевен, Бургас и др. С цел популяризиране на вида и неговото опазване бяха издадени информационни материали (плакати и тениски), които БДЗП разпространи сред широката общественост. Всяка една дейност по проекта бе отразена в местни, регионални и национални медии.

И през следващата година БДЗП продължава с дейностите по опазването на морския орел в България. За повече информация посетете http://www.mtel.bg/priroda .

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.