1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Устойчивите риболовни практики не бива да се бавят повече

Устойчивите риболовни практики не бива да се бавят повече

Снимка:

На 31 май изтече крайният срок, в който страните от ЕС трябваше да внедрят текстовете на "Средиземноморската регулация"

Учените анализираха 54% от рибните запаси на Средиземно море и изводът е, че е въпреки всички квоти и ограничения, съществува свръхулов. По тази причина от ЕС одобриха „Средиземноморската регулация", чиято цел е да подобри управлението на рибарството и защитата на крехкото равновесие в околната среда, така че рибните запаси да останат на приемливи нива.

Регулацията е одобрена от общността още през 2006 година, припомни комисарят по морските въпроси на ЕС Мария Даманаки. Тя обаче настоя всички записани мерки да бъдат имплементирани в страните членки. Регулацията влезе в сила през 2007 година, а на 31 май 2010 година изтече и крайният срок за изпълнението на някои от текстовете, записани в документа.

Досегашните проверки на ЕК обаче показват, че има сериозни нарушения по отношение на минималния размер на дупките на рибарските мрежи, например. Нарушават се и изискванията за минималния размер на уловените риби и морски организми.

Уловът в Средиземно море не може да бъде управляван единствено от Европейския съюз, признават от комисията. Необходима е намесата на всички страни в региона. По тази причина се работи с много активни преговори с организации като Генералният комитет по рибарство в Средиземно море и Международният комитет за запазването на атлантическата риба тон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.