1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Черно море ще бъде базиран втори кораб за борба с нефтени разливи

В Черно море ще бъде базиран втори кораб за борба с нефтени разливи

Стойността на проекта е 4,25 млн. евро

В Черно море ще бъде базиран втори кораб за борба с нефтени разливи. Това съобщи изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" Сергей Църнаклийски, цитиран от специализираното електронно издание Maritime.bg. По думите му това е станало благодарение на исканията, отправени от страна на "Морска администрация" към Европейската агенция по морска безопасност (EMSA).

Досега такъв кораб имаше само в румънското пристанище Костанца и черноморските държави трябваше да разчитат единствено на него в случай на мащабен инцидент в района на Черно море. След предприетите действия от страна на Морска администрация и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, EMSA взе решение да стартира търг за втори кораб, което ще повиши възможността за справяне с такива инциденти и намали времето за реакция след отправено искане от черноморските държави, обясни Църнаклийски. 

Корабът ще бъде нает за период от 4 години, а стойността на проекта е 4,25 млн. евро. Същинското изпълнение на задачите му ще започне на 1 януари 2012 г.

"Средногодишно се организират по 2 мащабни учения, коментира Църнаклийски. През март м.г. Варна бе домакин на такова учения. Това означава, че за допълнителни 8 учения през четиригодишния период EMSA ще отпусне още средства за провеждането им, с което стойността на проекта ще надвиши 4,25 млн. евро".

По думите на Църнаклийски, корабът трябва да бъде готов да се включи в операция не по-късно от 24 часа след възникване на авария. Според него географското разположение на България е основополагащо в случая, предвид желанието на Европейската агенция да бъде покрита акваторията на западното Черноморско крайбрежие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.