1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В добро състояние са язовирите и реките в област Шумен

В добро състояние са язовирите и реките в област Шумен

Създадена е необходимата организация за следенето на водоемите през зимата

Язовирите и реките в област Шумен са в добро състояние и обемите на водите в тях не будят притеснения относно възможността им да поемат по-големи водни маси през зимата и пролетта. Това е станало ясно след есенната проверка на водоемите в Шуменско, съобщи за Дарик инж. Наско Канавров - началник на „Басейнова дирекция"-Шумен.

Проверени са 52 водоема, от 25 определени като потенциално опасни, 2 хвостохранилища и речните корита в областта. Крановете на основните изпускатели на язовир „Тича" и язовир "Развигорово" не работят, но и двата водоема имат алтернативна възможност за изпускане на вода. „В момента язовир "Тича" е с доста свободен обем около 80 млн. куб. м", обясни инж. Канавров.

По отношение на речните корита, той заяви, че няма дотолкова затлачени или обрасли с растителност, за да представляват опасност. „Има 4 - 5 участъка в различни населени места, където има нужда от технически подобрения, като корекции и укрепване на брегове, радващото обаче е, че общините имат спечелени проекти за това", допълни още началникът на „Басейнова дирекция" - Шумен.

Създадена е необходимата организация за следенето на водоемите през зимата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.