1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В ЕП се проведе конференция за насърчаване на културата и туризма в Дунавския регион

В ЕП се проведе конференция за насърчаване на културата и туризма в Дунавския регион

Снимка:

Евродепутатът Мария Габриел от групата на ЕНП/ГЕРБ взе участие във форума

В Европейският парламент се проведе конференция „Насърчаване на културата и туризма в Дунавския регион”, в която взеха участие работещи по Дунавската стратегия евродепутати, зам.-председателят на Комисията по транспорт Силвия-Адриана Тикау и комисарят по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни.

Евродепутатът Мария Габриел от групата на ЕНП/ГЕРБ подчерта ползата от подобни форуми за още по-ясно идентифициране на важните проекти и очертаване на конкретни действия. 

„Днешната тема е особено важна за мен, защото България и Румъния са координатори на третата приоритетна ос – туризъм, култура и мултикултурен диалог. Дунавският регион представлява уникално историческо наследство, с невероятно разнообразие на природните дадености, с впечатляваща  архитектура. Важно е да разкрием целия му потенциал, защото може да се превърне в туристическа дестинация, привлекателна не само за европейците, но и за хората от целия свят”, заяви Мария Габриел. Тя наблегна на стартирали конкретни проекти, които имат нужда от подкрепата на всички институции, за да бъдат осъществени.

Проектът „Разходка по Дунав” отдава значение на туристическите пътеки, но  не само в рамките на една област, а и между държавите. В него са включени България, Австрия, Словакия и Германия - предстои да бъде развита маркетингова стратегия за промотиране на проекта.

Проектът  „DATOURWAY обединява България, Румъния, Словакия, Сърбия, Хърватска и Унгария. Той е насочен към потенциала на бреговете на реката за развитие на туризъм. В крайбрежните зони има много исторически паметници, които са част от живописни села и градове.

Тук обаче Мария Габриел наблегна на необходимостта да се подсигури достъпността до паметниците, за да се развие и туризмът. „Съвсем скоро се откри вторият мост между Видин и Калафат, а на 600 км има само още един. Дунавската стратегия строи мостове не само между държавите, а и между хората.”

Евродепутатът засегна още въпроса за културните маршрути, като даде пример с дунавските проекти „Пътят на римските императори” и „Пътят на виното”. Тези два проекта могат да допринесат много за развитието на туризма, но най-вече за жителите на населените места, през които минават.

Накрая Мария Габриел отчете необходимостта от приобщаване на младите хора към реализирането на Дунавската стратегия. Важно е да се засили обмена между университетите, да се наблегне на образованието на младите, които искат да се занимават с туризъм. Те трябва да имат силна професионална подготовка, за да се справят с предизвикателството.

„Необходимо е да продължим да работим заедно, за да се изведат до успешен край проектите, които се изпълняват ежедневно. Присъствието на комисар Таяни и подкрепата, която имаме от комисар Хан, са още един обнадеждаващ знак, че Стратегията няма да остане само амбиция и текст,  а всеки ден ще се изпълва със съдържание”, заключи евродепутатът Мария Габриел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.