1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В населени места ще могат да се монтират малки ВЕИ инсталации

В населени места ще могат да се монтират малки ВЕИ инсталации

Това гласят приетите днес окончателно на второ четене промени в Закона за възобновяемите енергийни източници

Малките инсталации, които произвеждат електроенергия от слънцето, вятъра и биомаса, ще могат да се монтират в населени места на покривите на сградите и в дворовете около тях. Това гласят приетите днес окончателно на второ четене промени в Закона за възобновяемите енергийни източници.

Целта на промените е да се облекчи режимът, по който гражданите да могат да монтират соларни панели или вятърни турбини в имотите си. Промените предвиждат срокът за издаването на такива разрешения да е месец и половина.  Условието, което се поставя обаче е малките инсталации за възобновяеми енергийни източници в съответните сгради да бъдат свързани с електроразпределителната мрежа.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай упрекна мнозинството, че прави облекчението само проформа. Според него промяната на режима от лицензионен към по-лекия - регистрационен, няма да облекчи значително инвеститорите.

"На практика хората пак ще трябва да се редят на огромни опашки и да минават тежки процедури, за да си монтират един панел например", заяви той. По думите му изискването групите, които ще монтират такива съоръжения, да имат поне един висшист, дава преференции на определени фирми.

Деян Червенкондев от ГЕРБ реплекира, че независимо от това, че става въпрос за малки мощности, все пак те ще трябва да бъдат присъединени към енергопреносната мрежа на страната и трябва да има гаранции, че отговарят на определени условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.