1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В община Велико Търново започва кампания за кастриране на бездомните кучета

В община Велико Търново започва кампания за кастриране на бездомните кучета

24 часа след извършване на манипулацията животните ще бъдат връщани на местата, откъдето са били взети

Днес започва мащабна кампания по кастриране на дворни кучета и котки, както и на бездомни животни, предаде Дарик. Кампанията ще бъде съсредоточена в крайградските зони и в населените места в рамките на общината, където най-често се изоставят кучета и котки и те се стават скитащи. Най-често в тези райони кучета и котки, които са отглеждани свободно в дворове и градини, през есента биват изоставяни и пускани на улицата, което ги превръща в бездомни.

Целта на кампанията под мотото “Превенция срещу изоставяне на кучета и котки” е да извърши превантивна дейност и да помогне да бъде ограничена до минимум популацията на бездомните животни. Експерти на община Велико Търново, съвместно с представители на Международна природозащитна фондация “Четири лапи”, ще обходят всички населени места на територията на общината. Те ще използват специални транспортни средства и мобилна лаборатория. Дворните животни могат да бъдат заведени за кастрация, а бездомните и скитащите ще бъдат упоявани със стрелички.

24 часа след извършване на манипулацията животните ще бъдат връщани на местата, откъдето са били взети. Стопаните на дворни кучета и котки ще бъдат освободени от такса, която през 2012 г. ще бъде значително увеличена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.