1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Париж беше прието Глобално споразумение за климата

В Париж беше прието Глобално споразумение за климата

Снимка:

Нетните глобални емисии от парникови газове трябва да намалеят до 0 през втората половина на века

Глобално споразумение за ограничаване на измененията на климата беше прието в Париж на 21-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Споразумението предвижда задържане на повишението на средната глобална температура значително под 2 градуса Целзий като стремежът ще е това повишение да не надвишава 1,5 градуса Целзий. Споразумението предвижда още нетните глобални емисии от парникови газове да намалеят до 0 през втората половина на века.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева участва в министерския сегмент на форума в Париж. Още в началото на годината Европейският съюз заяви общата за всички страни членки амбициозна цел за намаляване на емисиите на парникови газове на съюза с 40% до 2030 г.

Според приетото в Париж споразумение всяка държава, която е страна по него, трябва да си поставя цели за намаляване на емисиите. Както и да разработи национален план за изпълнението им.

На форума беше постигнато споразумение развитите държави да предоставят на развиващите се финансиране в размер на 100 милиарда долара годишно, което включва публични и частни източници на финансиране.  България може да участва във финансирането на доброволен принцип.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.