1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В преброяването на зимуващите водолюбиви птици в България ще се включат над 200 души

В преброяването на зимуващите водолюбиви птици в България ще се включат над 200 души

Министерството на околната среда и водите ще осигури автомобили и експерти от регионалните си звена

Над 200 служители и доброволци от Българското дружество за защита на птиците и партньорите му ще се включат в 22-рото поредно преброяване на зимуващите в страната водолюбиви птици, което ще се проведе в периода 13-15 януари.

Участниците ще следят за броя, вида и разпространението им. В програмата на преброяванията са включени 200 територии около Дунавското и Черноморското крайбрежие и язовири във вътрешността на страната. Това съобщи координаторът на БДЗП за Гоце Делчев Димитър Попов, цитиран от "Дневник".

Той обясни, че целта на преброяването е да подпомогне оценяването на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. Чрез него ще се направи и оценка на промените в околната среда, които влияят на биологичното разнообразие и хората. "Това са особено важни проучвания, тъй като темата за климатичните промени е много актуална навсякъде по света. Това засяга всеки от нас", коментира Попов.

Министерството на околната среда и водите ще осигури автомобили и експерти от регионалните си звена. Те ще следят и за нарушения на закона за лова. Преброяването ще бъде подпомогнато и от партньорите на БДЗП – Изпълнителна агенция по околна среда, Българска орнитоложка централа, Сдружение за дива природа "Балкани" и Федерация "Зелени Балкани". Община Гоце Делчев и ДЛС "Дикчан" – Сатовча пък ще съдейства за преброяването в района на река Места и язовир Доспат.

Подобно преброяване се провежда и във всички европейски държави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.