1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В предаварийно състояние са 4 язовира в област Ловеч

В предаварийно състояние са 4 язовира в област Ловеч

Снимка:

На всичките трябва да се направи техническа експертиза незабавно

Общо четири язовира в област Ловеч са в предаварийно състояние, констатира комисия, назначена със заповед от областния управител на Ловеч Милко Недялков. Това са водоемите "Добродан", "Малка Желязна", "Пазар дере" и "Черешов дол", пише dnes.bg.

Три от язовирите са общинска собственост, а язовирът „Черешов дол“, разположен в землището на гр. Априлци, е с неустановена собственост. За него е разработен авариен план, който е предоставен за изпълнение от община Априлци. 

На всичките трябва да се направи техническа експертиза незабавно и до отстраняване на неизправностите да се поддържат на кота „мъртъв обем“. Съставени са предписания от комисията за незабавно предприемане на мерки за възстановяване на безопасна експлоатация, отчитат от областната администрация.

Наноси от земна и дървесна маса затлачват водопроводимоста на реките в Ловешко. Основно почистване е строго наложително при река Леснова от отводящото дере на яз. "Витина лъка" до с. Златна Панега. Такова е състоянието и на р. Вит в южния край на с. Торос, където се е образувал наносен остров, измествайки посоката на водното течение.

Като критично е определено и отводящото дере на яз. "Малка Желязна", община Тетевен. То е с дължина около 1,5 км и отвежда водите от язовира в съседната река Калник. Дерето пресича главен път София-Варна близо до с. Кирчево, община Угърчин и при по-високи води или авария в яз. "Малка Желязна", този участък може да бъде наводнен и да създаде проблеми за движението по пътя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.