1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Русе не e установена продажба на диворастящи горски цветя

В Русе не e установена продажба на диворастящи горски цветя

Територията, контролирана от РИОСВ – Русе е богата на естествени местообитания от защитените видове

Не е установена продажба на диворастящи горски цветя – кокичета минзухари и синчец и пр. при извънредните проверки на 8 март т.г. Експертите на РИОС – Русе обходиха централните части на областния град град, Общинския кооперативен пазар и цветарските павилиони.

Ранно цъфтящите видове – елвезиево кокиче, циклама, синчец, минзухар и др. са защитени от  Закона за биологичното разнообразие. Той категорично забранява бране, изкореняване, притежание, търговия и предлагане за продажба на взети от природата екземпляри. Част от растенията, като циклама попадат и под защитата на Вашингтонската конвенция (CITES). За нарушения, свързани с тези видове се налагат глоби – за физически лица са от 100 до 5000 лева, а за юридическите – от 500 до 10 000 лева.

Лицата, които възнамеряват да извършват продажба на ранно цъфтящи пролетни цветя – (култивирани) следва да  да притежават документ, удостоверяващ произхода им. Този документ се издава ежегодно от съответната община.

Територията, контролирана от РИОСВ – Русе е богата на естествени местообитания от защитените видове. Такива са находищата на пролетно ботурче (циклама) в селата Бреница (община Тетракан) и Осенец (бщина Разград).

През следващата седмица са планирани контролни проверки за оценка състоянието на естествените им находища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.