1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възобновяемата енергия изпревари изкопаемите горива по инвестиции в нови електроцентрали

Възобновяемата енергия изпревари изкопаемите горива по инвестиции в нови електроцентрали

Ръстът в строителството на вятърни и слънчеви централи е направил "зелената" енергия по-конкурентна с тази от въглища

Възобновяемата енергия изпревари изкопаемите горива по инвестиции в нови електроцентрали, съобщи агенция "Блумбърг", позовавайки се на последните изчисления на пазарния анализатор "Блумбърг Ню енерджи файненс".

Проучването показва, че през миналата година енергията от вятър, слънце, приливи и биомаса е привлякла инвестиции на стойност 187 млрд. долара, докато инвестициите в мощности на природен газ, петрол и въглища са били 157 млрд.

Ръстът в строителството на вятърни и слънчеви централи е довел до поевтиняване на оборудването и е направил "зелената" енергия по-конкурентна с тази от въглища.

"Развитието на възобновяемите енергийни източници е забележително, коментира за "Блумбърг" изпълнителният секретар на Програмата на ООН за околната среда Ахим Щайнер. Инвестициите са рекордни въпреки икономическата и финансова криза."

Данните от проучването говорят за глобална тенденция и към потребление на повече възобновяема енергия, дори и без ново глобално споразумение за намаляване на парниковите емисии, коментира "Блумбърг", цитиран от "Дневник". Поредната световна конференция на ООН за климата започна днес в южноафриканския град Дърбан на фона на не особено оптимистични очаквания за постигане на такова споразумение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.