1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Включете се във Форума „За природа свободна от инвазивни чужди видове растения“!

Включете се във Форума „За природа свободна от инвазивни чужди видове растения“!

Събитието ще включва: конферентна част с представяне на подходи за опазване на ценни тревни (ливади и пасища) и горски природни местообитания в НАТУРА 2000 и методи за контрол на инвазивни чужди видове растения

Националният Форум „За природа свободна от инвазивни чужди видове растения“, ще се проведе на 10 юни 2022 г., в гр. Пловдив, в рамките на проект на Фондация „Информация и природозащита” (ФИП), съфинансиран от Програма LIFE на Европейската комисия. Форумът се организира от екипа на ФИП, в партньорство с ръководството на Аграрен университет, в зали и външно пространство на Университета. Той е посветен на тридесетата годишнина на Програмата за околна среда на ЕК – LIFE и на създаването на мрежата от защитени зони НАТУРА 2000.

Поканихме Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов да стане патрон на Форума и получихме положителен отговор. Съвместно с МОСВ ще организираме национална медийна кампания.

Събитието ще включва: конферентна част с представяне на подходи за опазване на ценни тревни (ливади и пасища) и горски природни местообитания в НАТУРА 2000 и методи за контрол на инвазивни чужди видове растения; дискусии на „кръгла маса”, с участието на представители на всички заинтересовани от опазването и устойчивото ползване на биологичното разнообразие в България страни; съвети и консултации от едни от най-добрите специалисти в сектора; изложба на тематични постери; състезание за студенти от Аграрен университет по темата за ИЧВ и др. Повече за събитието, както и форма за регистрация ще намерите на специалната страница за Форума, в сайта на Проекта.

Очакваме участието на всички институции, с отговорности за контрола на ИЧВ и/или за опазването и поддържането на тревни и горски местообитания:

  • Експерти от МОСВ, ИАОС, регионални инспекции по околна среда, дирекции на национални и природни паркове; МЗм, ДФЗ, БАБХ, НССЗ, областни дирекции „Земеделие“, общински служби „Земеделие“; ИАГ, ДПП, държавни горски предприятия; общински администрации и всички други с отговорности и интереси по темите на Форума
  • Академични, образователни институции и музеи: експерти, преподаватели и студенти от ИБЕИ на БАН, АУ-Пловдив, Пловдивски Университет, Софийски Университет, ЛТУ, ПГАСГ- Пловдив, НПНМ в София и Природонаучен музей в Пловдив и др.
  • Асоциации и сдружения на собственици и ползватели на пасища и ливади и фермери
  • Собственици и ползватели на пасища и ливади
  • Неправителствени организации
  • Широката общественост
  • Медии.

Вашето участие с представяния, идеи, предложения, мнения за опазването на природните местообитания в НАТУРА 2000 и спирането на коварните нашественици – ИЧВ са желани и очаквани!
 

Заедно ще постигнем повече!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.