1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водата – в центъра на политиката за развитие на ЕС

Водата – в центъра на политиката за развитие на ЕС

2/3 от територията на планетата е покрита с вода

Политиката на развитие на ЕС трябва да бъде съсредоточена около водата, препоръчват от унгарското председателство на общността. Разгледали сме начините за предоставяне на устойчивото управление на водните ресурси, както и икономическия растеж и социалното развитие на страните от третия свят, се казва още в специалното изявление на Януш Ховари, зам.-министър на външните работи на Унгария.

На сайта на унгарското председателство се казва още, че са направени и някои предложения до Европейската комисия. Едно от тях например е да се обръща специално внимание на проекти, свързани със задоволяването на водните нужди в развиващите се държави.

Достъпът до вода е от съществено значение за социалното и икономическото развитие на страните, особено на фона на климатичните промени, увеличаващото се население и скъпите храни и енергийни ресурси, се казва още в документа.

2/3 от територията на планетата е покрита с вода. 97% от нея обаче е солена и само 3% е прясна вода. Голяма част от водните ресурси на планетата са ледници и глетчери, така че реално населението на Земята има достъп до едва 1% от водните запаси на планетата.

Заради растящото население скоро водата може да се окаже "синьото злато" и следващите конфликти да са свързани именно с това богатство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.