1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всички документи по Закона за чистотата на атмосферния въздух ще могат да се подават по електронен път

Всички документи по Закона за чистотата на атмосферния въздух ще могат да се подават по електронен път

Промените в закона ще доведат до намаляване на административната тежест за бизнеса

Правителството предлага промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които ще доведат до намаляване на административната тежест за бизнеса. Нов текст в документа предвижда всички документи или информация по закона и подзаконовите нормативни актове по прилагането му да може да бъдат предоставяни не само на хартиен носител, но и в електронен формат и по електронен път при условията и реда на законите за електронния документ и електронния подпис и за електронното управление.

Останалите предлагани изменения са свързани с транспониране изискванията на Директива 2010/75/ЕС относно емисиите от промишлеността по отношение на контрола на емисиите от големи горивни инсталации (ГГИ) и определени инсталации с използване на разтворители. С тях от 1 януари 2016 г. се въвеждат нови, по-строги норми за допустими емисии на прах, серен диоксид и азотни оксиди в атмосферния въздух от горивни инсталации с номинална топлинна мощност равна или по-голяма от 50 мегавата.

Също така се възлага на МОСВ и на МИЕТ изготвянето на Преходен национален план за големите горивни инсталации. Той дава възможност, при спазване на определени изисквания, за използване на дерогация в периода между 2016 г. и 2020 г. по отношение прилагането на нормите за допустими емисии по директивата за ГГИ.

Друга група промени са свързани с подобряване на контрола по отношение използването на флуорираните парникови газове и емисиите на летливи органични съединения от неподвижни източници (бензиностанции и инсталации и дейности с използване на разтворители).

Законопроектът беше публикуван за обсъждане в портала за обществени консултации www.strategy.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.