1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Втора работна среща за Националния план за действие по изменение на климата 2013 – 2020 г.

Втора работна среща за Националния план за действие по изменение на климата 2013 – 2020 г.

В нея участие ще вземе заместник-министър Евдокия Mанева

Заместник-министър Евдокия Mанева ще участва във Втората работна среща за Националния план за действие по изменение на климата 2013 – 2020 г.

Участие в срещата ще вземат представители на седем министерства, всички ресорни държавни агенции, както и представители на бизнеса, браншови и съсловни организации. Участието си потвърдиха и представители на НПО - членове на Коалицията за климата, експерти, научни работници от БАН и няколко университета, представители на 10 общини и 4 областни администрации.

Работната среща ще започне в 9.00 часа с представяне на енергийно-ефективен макет „Ефективност на енергоспестяващите крушки – завъртете сами”, постановката е с велоергометър и два вида електрически крушки – обикновени и енергоспестяващи, чрез завъртане на педалите на велоергометъра се онагледява и съпоставя консумацията на енергия за различните видове електрически крушки.

В 9.30 часа срещата ще бъде официално открита от заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и от първия секретар на Посолството на Кралство Норвегия в България-Дагфрид Хьиордхол. Резултатът от работната среща ще бъде общото разбиране за мерките по сектори, които ще залегнат в Националния план за действие по изменение на климата 2013 – 2020 г.

След като на 26 октомври, по време на Първата работна среща на заинтересованите страни, беше направен анализ на ситуацията в България и бяха поставени целите на Националния план за действие по изменение на климата, Министерството на околната среда и водите продължи процеса за съставянето на този план в поредица от консултативни срещи с набелязване на мерки за намаляване на емисиите на парникови газове за периода 2013 – 2020 г. по сектори. В тази обща работна среща ще се обсъдят мерки, които да допринесат за това страната ни да изпълни задълженията си по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, Протокола от Киото и Пакета на ЕС „Климат - енергетика”.

Проектът, в рамките на който се съставя Националният план, се осъществява с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програмата за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Стойността на проекта е приблизително 430 хиляди евро, от които 80% (350 хиляди евро) са приносът на норвежкото правителство. Партньори по този проект са Министерството на околната среда и водите и Норвежкият университет за наука и технологии в Трондхайм.
Използва се експертизата и добрите практики на Норвегия в областта на намаляване на емисиите на парникови газове на общинско ниво – на 23 октомври представители на Норвежкия университет за Наука и технологии, Трондхайм и от Норвежката асоциация на общините провеждат обучение на местната администрация в тази област. Същите експерти вземат участие и в работната среща на 24 и 25 ноември.

След съставянето на пълния вариант на Националния план, той ще бъде представен на обществено обсъждане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.