1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Взети са проби от водите в Черно море в района на заседналия кораб по сигнал за изтичане на азотни торове в морето

Взети са проби от водите в Черно море в района на заседналия кораб по сигнал за изтичане на азотни торове в морето

Снимка:

Експресните проби за показатели – pH, разтворен кислород, не отчитат отклонение от нормите

На 25.09.2021 г. експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна (БДЧР) и Регионалната лаборатория (РЛ) към ИАОС са извършили проверка и пробонабиране с катер на Дирекция „Морска администрация – Варна“, по сигнал за изтичане на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен кораб „Vera Su“.

По поръчка на БДЧР са взети две водни проби от морските води. Първата е до кораба в посока открито море, а втората пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на товара.

Експресните проби за показатели – pH, разтворен кислород, не отчитат отклонение от нормите. На място е измерена прозрачността на водата, която е 6,5 м. При проверката на място не е установена опалесценция и следи от нефтопродукти в морето около кораба.

Съгласно получената до момента информация за химическия състав на товара, е важно да се установи дали има превишения в стойностите на показателите: азот амониев, азот нитратен и азот нитритен. Резултати от анализа на пробите биха потвърдили дали има замърсяване в морето.

РЛ - Варна е изразила готовност да обработи водните проби в спешен порядък, така че те да бъдат анализирани и оповестени на институциите и широката общественост във възможно най-кратък срок.

БДЧР ще продължава да следи състоянието на водите в Черно море в района на заседналия кораб и има готовност да предприеме всички мерки съгласно компетенциите си за предотвратяване на екологични щети при стартиране на последващите aварийно–спасителни действия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.