1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За пръв път проследяваме пътя на български белоглав лешояд до Африка

За пръв път проследяваме пътя на български белоглав лешояд до Африка

Снимка:

Досега младият лешояд е преминал през 3 континента и 6 държави

Mлад белоглав лешояд oт Източните Родопи демонстрира истински изследователски дух и достигна Африка. Благодарение на новите технологии за пръв път имаме възможност да проследим в реално време пътя на пернатия пътешественик.

Става въпрос за млада птица, на която е поставен сателитен предавател през месец юли тази година от екип на Българското дружество за защита на птиците. Проследяващото устройство е прикрепено едва няколко дни преди младия белоглав лешояд да излети за първи път от гнездо в района на Маджарово, Източните Родопи.

Досега младият лешояд е преминал през 3 континента и 6 държави. Последните данни от предавателя му сочат, че в момента се намира в Судан в близост до границата с Египет. Проследяващите устройства показват, че младежът първоначално поема на север, прелита над Стара Загора, Сливен, а в последствие - над Бургас и в крайна сметка поема на юг по миграционния коридор „Виа Понтика“. Много вероятно е и друг път птици да са достигали до тази част на континента и по-далеч, но за пръв път с помощта на новите технологии имаме възможност да проследим в детайли и в реално време пътя на младия изследовател чак до Африка.

Младият пътешественик остава за няколко дни в района на турския град Бей Пазъръ, които е важно място и за египетските лешояди от Балканския полуостров по време на ежегодната им миграция към Африка. След това лешоядът пренощува на скали на източния бряг на Мъртво море в Йордания, прелетява над град Суец, откъдето навляза в африканския континент. Друга интересна спирка, която птицата прави, е в близост до „Долината на царете“ при град Луксор, Египет.

Интересен е случаят и на един друг пътешественик - младият лешояд Арда, който БДЗП следи от миналата година. Лешоядът предпочете друга дестинация и  показва, че наши белоглави лешояди странстват и в Иран. Тази птица също е от района на Маджарово, като миналата есен е достигнала до Арабския полуостров и е прекарала зимата в Саудитска Арабия. През месец май тази година лешоядът започва да се връща на север, но вместо да пристигне в родните Източни Родопи, прекарва лятото в района на Североизточна Турция в близост до границата с Грузия и Армения. Птицата прави и няколко кратки визити в Армения. С напредването на година Арда започва отново да се движи на юг, като през септември окончателно тръгва на път и в първите дни на октомври вече е в Ирак. Арда продължава на югоизток и от около месец вече се намира в Иранската провинция Керманшах, като често птицата нощува на самата граница между Иран и Ирак.

За разлика от други птици със силен инстинкт за миграция, като примерно белия щъркел, белоглавите лешояди предпочитат да се задържат в един район, като само младите птици  извършват и скитания. Белоглавите лешояди достигат полова зрялост на петата си година и по време на техния младежки период често се придвижват на големи разстояния сами или на малки ята. Обичайно за тях е да летят на големи разстояния и да проучват нови райони далеч от гнездовите им територии. След време те се завръщат в родните си колонии.

Това поведение носи рискове: около 70% от смъртността при вида се случва в тази възраст, когато лешоядите прекосяват неподходящи райони сами без помощта на колонията, и имат трудности при намирането на храна.

Сателитното проследяване позволява на експертите лесно да определят местоположението на следените лешояди. Това подобрява знанията за тяхното разпространение, придвижвания, заплахи, както и за смъртността при тези птици. Тази важна природозащитна дейност се осъществява по проект „Опазване на белоглавите и черните лешояди в Родопите“ (LIFE14 NAT/NL/000901), разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, Фондация за опазване на лешоядите, WWF – Гърция и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът е финансиран по програмата LIFE на Европейската Комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.