1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Защо реките над Габрово биват редовно пресушени? Задавали ли сте си този въпрос и знаели ли сте го някога?

Защо реките над Габрово биват редовно пресушени? Задавали ли сте си този въпрос и знаели ли сте го някога?

Там уж има Природен парк Българка и всичко е в Натура 2000 и приоритетни за опазване видове ....

 
Знаете ли, че Балканът над Габрово е "продран" от речни водохващания, голяма част от които са част от СД "Христо Смирненски", която подава води към язовир Христо Смирненски, разположен на река Паничарка преди град Габрово. Водите му се използват за питейно-битово водоснабдяване на населението на Габрово, но и за ... ВЕЦ. Да, на язовирът има изградена малка водноелектрическа централа, която обаче срещу едни 760kW ни гарантира, че капчица вода няма начин да се изпусне по деривацията, за да не е на загуба случайно нейният собственик НЕК ЕАД.
 
Там някъде, насред питейните водохващания, се намират и двете водохващания на една много малка ВЕЦ Малуша, с мощност 400kW, за да е сигурно, че всяка капка вода на река Козята, ще бъде употребена...
 
От 2015г. подаваме сигнали за водохващанията над град Габрово, като досега постигнахме едва 2-3 плахи глоби за ВиК, от което не последва никаква полза за природата.
 
Миналото лято Ви запознахме със сигнал за поредното пресушаване на река Белилска и въпросите, които зададохме на Басейнова дирекция Дунавски район.
 
 
Не ни оставаше време да обобщим отговорите на "компетентната" институция, но го направихме на горния линк. Отдавна призоваваме БДДР да направи преглед на разрешителните, защото е очевадно, че има сериозни пропуски, а и нещата не може да продължават по старо му. След като на призивите ни е отговорено, че състоянието на реките според тяхната оценка в ПУРБ е добро, бихме добавили даже ОТЛИЧНО, на нас не ни остана друго, освен да покажем сухата истина.
 
А по закон уж водите се осигуряваха приоритетно за реката, а след това за питейните нужди на населението, напояване евентуално и чак на последно място - за ВЕЦ - чл.50 от Закона за водите.
Уви, реките са мъртви, а по всички тях уж е обявена зона за естествено размножаване на балканската пъстърва и са целогоишно забранени за риболов ....
 
В памет на реките Козята, Белилска, Сивяк, Бяла.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.