1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Завърши програмата за възстановяване на Балканската дива коза на територията на природен парк „Витоша“

Завърши програмата за възстановяване на Балканската дива коза на територията на природен парк „Витоша“

55 диви кози населяват високите части на планината

Завърши програмата за възстановяване на Балканската дива коза на територията на природен парк „Витоша“ към Изпълнителна агенция по горите. До момента 55 диви кози населяват високите части на планината Витоша. 25 индивида от тях се намират в адаптационно ограждение, останалите 30 са на свобода. Когато програмата за възстановяване и опазване на Балканската дива коза стартира  през 2004 г., на територията на парка са докарани над 60 броя кози от Родопите и Пирин. Целта е възраждането на това местообитание на този животински вид, който е бил характерен за територията на Витоша. Последният екземпляр е бил отстрелян през 20-те години на миналия век.

Програмата е част от представените на заключителната пресконференция постигнати резултати по проект „Изпълнение на приоритетни дейности от Плана за управление на природен парк „Витоша“ – фаза ІІ”.

Проектът стартира през януари 2012 година. За период от 36 месеца са извършени мероприятия и дейности, свързани с опазване и възстановяване на три групи животни (бозайници, безгръбначни и риби), подобряване на качествата на техните популации и експониране на забележителни дървесни видове с цел опазване на генофонда.

Създадени са зони за спокойствие на едрите хищници (мечката и вълка) чрез насочване и концентриране на туристическия поток. Възстановени са 6 алейни маршрута с обща дължина над 20 км. Разработени са специализирана карта и регистър на туристическата, инфраструктурата в парка  и воден баланс за територията на парка. 

За повишаване информираността на посетителите е осъществена обучителна програма и са издадени информационни материали за значимостта на защитената територия и биологичното разнообразие в нея.

Проектът е на стойност 1 899 975 лв., финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.