1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зелена светлина от ЕП за Парижкото споразумение за климата

Зелена светлина от ЕП за Парижкото споразумение за климата

Парламентът даде своето съгласие с ратифицирането от ЕС на споразумението

Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, първото в историята универсално, законно обвързващо глобално климатично споразумение, ще влезе в сила следващия месец. Това ще стане, след като необходимите условия бяха изпълнени по-рано от очакваното благодарение на ратифицирането от Европейския парламент за Европейския съюз в исторически вот днес, 4 октомври.

ЕС също така ще се присъедини към САЩ, Китай, Индия и други основни страни и големи източници на парникови газове по време на среща на страните по парижкото споразумение през ноември в Маракеш.

Парламентът даде своето съгласие с ратифицирането от ЕС на споразумението с 610 гласа „за“, 38 гласа „против“ и 31 въздържали се.

За да влезе в сила споразумението, е необходима ратификацията от най-малко 55 страни по Конвенцията, отговорни за най-малко 55% от общите емисии на парникови газове. Докато първото условие вече е изпълнено, с днешното гласуване се изпълнява и второто, с което споразумението влиза в сила.

„Нашият вот днес отваря пътя към постигането на необходимия брой ратификации за споразумението. Влизането в сила на Парижкото споразумение по-малко от година след подписването му е огромно постижение, имайки предвид, че този процес отне осем години за протокола от Киото. Днешният вот също така означава, че ЕС остава лидер по въпросите на климата“, каза председателят на Европейският парламент Мартин Шулц. Той подписа документа, с който Европейският парламент изпраща своето съгласие с ратифицирането от ЕС, в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, френския министър на околната среда и председател на КОП 21 Сеголен Роаял, държавния секретар на Словакия Иван Корчок, представляващ председателството на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Европейският съюз има дълга история като лидер в борбата с климатичните промени“, каза г-н Бан Ки-мун преди гласуването. Той благодари на евродепутатите и подчерта значимостта на ратифицирането от ЕС. Той също така добави, че борбата с климатичните промени не е само едно от най-важните предизвикателства на нашето време, а и възможност за изграждане на по-устойчива и конкурентоспособна икономика и по-стабилни общества.

Повечето изказали се от името на политическите групи подчертаха, че днешният вот също така показва, че сътрудничеството и съвместното справяне с предизвикателства са единственото решение за глобални проблеми. Те също така настояха за спешната необходимост от прилагане на споразумението и преследването на преговори на световната сцена. „Това е резултатът от прекрасна работа заедно... която показва, че днес можем!“, каза докладчикът Джовани Ла Виа (ЕНП, Италия).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.