1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жълт, оранжев и червен код ще предупреждава институции и граждани за нивото на река Искър

Жълт, оранжев и червен код ще предупреждава институции и граждани за нивото на река Искър

Снимка:

Вече работи публичен портал с конкретни данни за състоянието на водосбора на реката

МОСВ представи Системата за управление на водите в басейна на река Искър. Целта ѝ е намаляване на риска от наводнения и повишаване ефективността на различните заинтересовани страни, които имат пряко отношение в процеса по управление на водите, каза Стелиян Димитров от консорциум „Български поречия“. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ (2014-2020 г.).

Данните ще постъпват в реално време, а прогнозите ще са обвързани с мерки за превенция и защита за над 1,3 милиона жители на осем общини - Столичната, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград.

Системата е пилотна и се очаква да бъде надградена през следващия програмен период, каза ръководителят на проекта Красимира Янкова от Дирекция "Управление на водите" в МОСВ. Проектът е първата фаза на Националната система за управление на водите в реално време, за което МОСВ вече информира.

Жълт, оранжев и червен код ще предупреждава институции и граждани за нивото на река Искър чрез публичния портал на системата. Те са свързани със заложени в системата прагови стойности за кота водно ниво - жълт за внимание, оранжев за предупреждение, червен за тревога.

На публичния портал https://suvbri.moew.government.bg/ можете да се запознаете с конкретни данни за състоянието на водосбора на река Искър, актуална информация за прогнози и валежи, както и стойности за нивото и наличния обем на язовирите Искър, Панчарево и Огняново.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.