1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Директните плащания от ЕС допринасят за 28% от доходите на фермерите

Директните плащания от ЕС допринасят за 28% от доходите на фермерите

Най-високите суми на работна единица се генерират в северозападните части на ЕС

 

Между 2007 и 2018 година средните доходи на фермите в Европейския съюз са се покачили от 28 800 на 35 300 евро. Средно 28% от приходите на стопаните идват от директните плащания по Първия стълб на Общата селскостопанска политика.
 
Представените от Генералната дирекция "Земеделие" към Европейската комисия данни показват, че повишаването на доходите на стопаните се дължи предимно на по-високите цени за произведените от тях продукти, които са се вдигнали с около 35 на сто.
 
Със 70-процентен дял Литва води класацията по приходи от директните плащания, следват Финландия и Естония с по 67 на сто. В същото време премиите за площ в Нидерландия са едва 9 процента от доходите на фермерите. Най-облагодетелствани от директните плащания са животновъдите и производителите на полски култури, чиито доходи се генерират на 40 до 54 на сто от парите от Брюксел. На най-ниското стъпало са лозарите и градинарите.
 
Зад тези средностатистически цифри се крият големи разлики, не само между отделните държави, но и между различните възрастови групи и половете. Над средните доходи имат стопаните, отглеждащи свине и птици, както и лозарите производителите на плодове, зеленчуци и мляко. Под средното ниво остават производителите на други трайни култури, както и собствениците на смесени стопанства и животновъдите с пасищни стопанства.
 
Най-високите суми на работна единица се генерират в северозападните части на ЕС, а най-ниските са в Източна Европа. Ръководените от жени ферми имат средно 38% по-слаби резултати, най-вече защото тези стопанства разполагат с по-малко площ и имат съответно по-малка продукция. Единственото изключение е Унгария, където жените начело на ферми печелят повече, независимо от размера на своето стопанство. По отношение на възрастта най-ниските доходи получават младите фермери под 40-годишна възраст, следвани от тези на повече от 60 години. 
 
Най-голямата средна стойност на стопанствата е в Нидерландия и Белгия със средно 3 милиона евро, докато за Румъния е изчислена най-малката стойност – 55 000 евро. Средната площ на една ферма през 2018 година е била 37 хектара, като и тук разликите са огромни. В Словакия едно стопанство разполага със средно 445 хектара, докато в Малта са само 3. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.