1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ЕК иска ежегодни данни за растителната защита

ЕК иска ежегодни данни за растителната защита

Без събираните ежегодно данни няма как да се прецени дали има напредък по Зелената сделка и по стратегията "От фермата до трапезата"

 

За да постигне целта си за намаляване на препаратите за растителна защита с 50 процента, Европейската комисия подготвя законодателен акт, който да задължава държавите всяка година да докладват какви и в какво количество препарати са прилагали фермерите. Досега такива данни се подаваха на всеки пет години.
 
Комисията аргументира своето искане с твърдението, че без събираните ежегодно данни няма как да се прецени дали има напредък по Зелената сделка и по стратегията "От фермата до трапезата". Така всеки фермер вече ще е длъжен да води подробен дневник и да съобщава на съответното земеделско министерство колко и какви препарати е ползвал. Данните ще бъдат подавани по електронен път и ще са анонимни.
 
База за сравнение ще бъде потреблението на препарати в периода между 2015 и 2017 година. Ако има промени в профила на вредителите, или пък се появят инвазивни растителни видове, държавата може да занижи целта за редукция.
 
Още сега фермерите в Европейския съюз са длъжни да водят подробен дневник за растителната защита и да ги пазят поне три години назад. Записват се датата на прилагането, обработената площ, точното наименование на препарата и количеството. При проверки тези данни трябва да се представят на контролиращите органи. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.