1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ЕК поощрява производството на биогаз

ЕК поощрява производството на биогаз

Проектът на комисията обръща внимание на високите и нестабилни цени на енергията

 

Производството на биогаз е определено като ключов начин да се помогне за укрепване на борещия се срещу нарастващите енергийни разходи в селскостопанския сектор. Това се казва в проект на съобщение на Европейската комисия за цените на енергията, което трябва да бъде публикувано следващия месец.
 
Проектът обръща внимание на високите и нестабилни цени на енергията, които най-вероятно ще продължат да се покачват. Това ще има сериозни последици за редица сектори, не на последно място за селското стопанство.
 
През последната година торовете са поскъпнали със 142% през последната година, се отбелязва в проектодокумента, като се посочва, че енергията и торовете представляват една пета от производствените разходи на фермерите.
 
Тази ситуация може да се влоши допълнително, ако по-високите цени на енергията продължат да повишават цените на торовете. Това може да създаде опасност от по-малко насаждения, по-ниски добиви и по този начин още по-голям натиск върху доходите на земеделските производители и цените на храните. Затова Европейската комисия поставя акцент върху производството и съхранението на биогаз.
 
"Използването на биогаз може да предостави възможност за допълнителни приходи за фермерите, в съответствие със Зелената сделка", се казва в съобщението, като се посочва, че биогазът е чист, възобновяем и надежден източник на енергия. Ето защо Комисията ще предложи да се определи амбициозната цел на ниво ЕС за производство на 35 милиарда кубически метра биогаз до 2030 година.
 
За да подпомогне мащабното производство на биогаз, Комисията също така ще насърчи държавите-членки да увеличат максимално възможностите на реформираната Обща селскостопанска политика, за да стимулират нейното развитие чрез своите национални стратегически планове. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.