1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Как ОСП допринася за благосъстоянието на животните

Как ОСП допринася за благосъстоянието на животните

Важен ефект имат инвестициите в по-добри условия, хранене и здравен мениджмънт

 

Проучване, изследващо как Общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 година допринесе за подобряване на хуманното отношение към животните и намаляване на употребата на антимикробни средства публикува Европейската комисия. Проучването показва актуалната ситуация, както и препоръки за по-добра оценка на бъдещите постижения на ОСП в това отношение.

В повечето от проучваните региони хуманното отношение към животните и употребата на антимикробни средства бяха най-вече разгледани чрез мерки за развитие на селските райони. Те се оказаха най-ефективни при комбиниране на инвестиции в по-добри условия, хранене и здравен мениджмънт. Например, чрез повишаване на осведомеността сред фермерите чрез консултантски услуги, ангажименти и обучение. В повечето държави членки кръстосаното спазване чрез изискванията на законодателството на Европейския съюз относно хуманното отношение към животните и в областта на храните е било ефективно при влияние върху практиките на земеделските производители.

Натискът от гражданското общество може също да накара фермерите и управляващите органи да подкрепят промените в практиките. Например, маркетинговите стандарти за производство на яйца, определени на ниво ЕС, повлияха на потребителското търсене и избора на производство, като изискваха задължително етикетиране на яйцата според производствените системи и условията на отглеждане на кокошките носачки.

Въпреки че ОСП е помогнала за подобряване на хуманното отношение към животните, остава трудно да се оценят действителните промени в практиките, предизвикани от инструментите на ОСП, тъй като липсват индикатори, които да документират напредъка, постигнат при прилагането на определени мерки, или съответните им ефекти.

Това води до редица препоръки за следващата ОСП. Основната препоръка е държавите членки да прилагат по-широко разпространени мерки, насочени към хуманното отношение към животните. Следва да се разработи обща методология на ЕС за документиране на най-добрите практики за хуманно отношение към животните за прилагане във фермата със съответните цели.

Друга препоръка е да се проучи разширяването на задължителното етикетиране към други сектори на животновъдството, като се посочат производствените системи или условията на отглеждане на етикета, подобно на настоящите стандарти за търговия с яйца.

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.