1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Развитието на биоземеделието изисква стимули, национален подход и иновации

Развитието на биоземеделието изисква стимули, национален подход и иновации

Законодателството относно биологичното земеделие трябва да бъде гъвкаво

 

В проекторезолюция относно Плана за действие на Европейския съюз за биологичното земеделие, приета от ЕК, народните представители призовават за стимули и иновации за насърчаване на биологичното земеделие в ЕС.

Докладът на Симоне Шмитхубер от ЕНП посочва, че делът на земеделската земя в биологично земеделие варира значително между държавите членки и че няма единен модел на земеделие, който да отговаря на всички държави и региони. Ето защо евродепутатите подчертават, че държавите трябва да бъдат подкрепяни и насърчавани от Комисията да създадат свои собствени национални или регионални стратегии за сектора и че всяко законодателство относно биологичното земеделие трябва да бъде гъвкаво.

Текстът също така призовава за достатъчна пряка подкрепа за земеделските производители, тъй като биологичното производство често включва по-високи производствени разходи. Аграрната комисия подчертава, че развитието и растежът на биологичния сектор трябва да се ръководят от пазара и да бъдат придружени от цялостно развитие на веригата за доставки и политически мерки за стимулиране на предлагането и търсенето на биологични храни. Поради това депутатите призовават Европейската комисия да определи инструменти, които да позволят на държавите-членки да насърчават търговските вериги да насърчават биологичното потребление. За да се предотвратят измами и разпространението на различни частни сертификати, евродепутатите казват, че трябва да се създаде хармонизирана европейска система за сертифициране на суровини за биологично земеделие.

В част от доклада, посветена на плодородието на почвата, евродепутатите насърчават научно обоснован подход и иновации относно нови източници на хранителни вещества за растенията, както и улесняват процедурите за разрешаване на алтернативни продукти за растителна защита.

Превод: Алеко Дянков

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.