1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. 20 деца посетиха животновъдното стопанство в село Батак

20 деца посетиха животновъдното стопанство в село Батак

Инициативата има за цел да подкрепи младите хора, като им се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна

 

20 деца от XI и XII клас на Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“, гр. Павликени посетиха стопанството на Земеделска производствена потребителска кооперация  (ЗППК) “Напредък-Батак”, с. Батак, Община Павликени. Те учат в направлението „Механизация на селското стопанство“. Събитието е част от кампанията на Министерство на земеделието, храните и горите, в партньорство с Министерство на образованието и науката (МОН) – „Супер фермер“.

Собственикът на стопанството е бенефициент по подмярка 4,1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Неговата инвестиция е за технологична модернизация в животновъдното стопанство, като стойността на субсидията, която е получил е в размер на 411 389 лв. Кооперацията развива дейност в областта на овцевъдството, зърнопроизводството и производството на пелети за изхранване на животните.

Фермерът Петър Димитров запозна учениците с основните дейности по отглеждане на овцете – хранене и доене, показа им машинния парк на стопанството, включващ плугове, сеялки и др., както и производствения цех за пелети.

 Инициативата има за цел да подкрепи младите хора, като им  се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна и да осъществи връзка между учениците и бизнеса. Кампанията съвпада с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.