1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Информационна среща за младите фермери се проведе в Пловдив

Информационна среща за младите фермери се проведе в Пловдив

 

Във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в гр. Пловдив се проведе информационна среща на тема: „Как ОСП подкрепя младите фермери и успешно внедряване на дигитални технологии в земеделското производство“. АГРО ТВ беше основен организатор на събитието.

Пред студенти от висшето училище бяха изнесени презентации, свързани с ролята на младите фермери в Европа, подкрепата, която те получават по Първи и Втори стълб на ОСП, внедряване на иновативни и дигитални технологии в земеделското производство. Млади фермери, които вече са се възползвали от европейско подпомагане, разказаха за своя успешен опит.

На събитието присъстваха официални гости от Министерството на земеделието, храните и горите, Селскостопанска академия, Националната служба за съвети в земеделието, Асоциацията на младите фермери в България.

Специалистите насърчиха младите фермери да се възползват и да кандидатстват по възможните подмерки за подпомагане:

6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" – с единично финансиране до 25 000 евро

6.3 "Стартова помощ за развитие на малки земеделски стопанства" -с единично финансиране до 15 000 евро. По тази подмярка тече прием до 30 септември.
2.1.1 "Консултантски услуги по управление на стопанството и услуги по заместване в стопанството", консултантски пакет А2Б;

От Министерството на земеделието, храните и горите съобщиха, че скоро предстои да стартира прием и по подмярка 4.2.2 , която е за маркетинг на селскостопанска продукция.

На срещата присъстваха млади научни работници от ССА. Те се похвалиха с отлични селекции на български сортове и призоваха за по-задълбочен диалог между тях и фермерите.

Информационната кампания по проект „ОСП – от полза за всички нас“ се изпълнява от АГРО ТВ, в партньорство с www.agro.bgи списание АгроКомпас, с финансовата подкрепа на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия.

Основната цел на проекта е да се изтъкнат ползите от подкрепата на Общата селскостопанска политика не само за пряко свързаните със земеделието, но и за широката общественост /най-вече млади хора/.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.