1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Иновативна компания засилва сътрудничеството в гръцкото земеделие

Иновативна компания засилва сътрудничеството в гръцкото земеделие

Земеделски бизнес със социална мисия

 

За този проект:

Гръцката компания Agrifarm произвежда ориз и зеленчуци, като използва иновативни методи, за да не вреди на околната среда. С финансиране от ЕС тя разширява сътрудничеството си с 55 млади фермери от централна Гърция и Тесалия, чиято продукция изкупува, като им предлага подкрепа, включително работа и експертен опит в областта на земеделието. В гръцкото земеделие доминират малките ферми, като повече от половината от общо 650 000 земеделски стопанства в страната обработват поземлени участъци с площ под 2 хектара. Едно от тези стопанства – Agrifarm – е основано през 2014 г. от Димитрис Гремилоянис, според когото сътрудничеството между фермерите осигурява конкурентни предимства и ползи, като намаляване на разходите за производство и транспорт, което на свой ред позволява на фермерите да увеличат производството и да се съсредоточат върху отглеждането на качествени продукти. С финансиране от ЕС той създава мрежа от 55 фермери, от които купува продукция за своята марка Agrifarm, като гарантира работни места и дава възможност за растеж на техните стопанства.

Agrifarm, която вече има няколко награди на световно равнище, произвежда основно ориз и зеленчуци чрез новаторски и екологосъобразни методи, при които се ограничава ползването на торове или пестициди, използват се датчици за свеждане до минимум на потреблението на вода на полето и се отглеждат местни разновидности, които са по-устойчиви и не вредят на околната среда. Компанията обменя опит с фермери на възраст до 35 години и изкупува и изнася тяхната продукция, като по този начин изгражда стабилни, основани на доверие отношения в един нестабилен сектор.

Димитрис Гремилоянис, основателят на Agrifarm, казва: „Нашата инициатива дава възможност на фермерите да си сътрудничат и помагат с опит и знания и да оптимизират производството си и им осигурява конкурентни предимства — всички важни елементи, които им позволяват да разширяват бизнеса си.“

Като се има предвид, че едва 6 % от фермерите в ЕС са на по-малко от 35 години, а повече от половината са над 55-годишна възраст, дейността на Agrifarm оказва важно влияние в социалната сфера. Компанията дава на младите хора възможност да останат в семейните си ферми, вместо да търсят други възможности за работа в градовете. Проектът привлича повече млади хора към земеделието и им осигурява доходи.

Йоргос Апостолидис, който има ферма в Агиос Константинос, близо до Фарсала, и е част от Agrifarm, потвърждава това: „Смятам, че сътрудничеството между малките ферми е ключът към нашия растеж и че заедно можем да постигнем много повече в дългосрочен план.“

 

Факти и цифри

Обща информация

  • Днес проектът Agrifarm, стартирал през 2014 г., помага на 55 млади гръцки фермери да си сътрудничат
  • Предоставя им работа и възможност за увеличаване на тяхната продукция и капацитет, а също така — и на техните доходи
  • Износ за Обединеното кралство, Италия, Франция, САЩ и Канада
  • Увеличение на производствения капацитет и износа с 30 %

Връзки по темата

Уебсайт на Agrifarm

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.