1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Разглеждат се проектите по мярка 8 от ПРСР

Разглеждат се проектите по мярка 8 от ПРСР

В индикативния график за следващата година е заложен прием по подмярка 8.1 за залесяване и поддръжка на горите

 

Разглеждат се подадените проекти по горската мярка 8 от Програмата за развитие на селските райони, уверяват от министерството на земеделието. През миналата година имаше прием по 3 горски подмерки.     

По подмярка 8.3 превенция на горите от горски пожари, природни бедствия е са подадени 31 проекта. Бюджетът е 17 млн. евро, но стойността на проектите го надхвърля значително. По другата подмярка 8.4 за възстановяване на гори, пострадали от пожари са подадени 14 проекта. Бюджетът й е 8 млн. евро, като тук има неусвоени малко под 2 млн. евро. Възможно е да има бъдещ прием по нея, заявиха от земеделското министерство. Третата подмярка е 8.6 за инвестиции в технологии за лесовъдство и подобряване на маркетинга на горски продукти.

В индикативния график за следващата година е заложен прием по подмярка 8.1  за залесяване и поддръжка на горите. Тя е насочена към всички собственици на земеделски и неземеделски земи, които искат да ги превърнат в гори. Подпомага се залесяването и поддръжката на новосъздадените гори за срок от 5 години. Бюджетът й е 8 милиона евро.

Предвижда се подмярката 8.1 да стартира през месец юни 2020-та до септември. Преди да бъде пуснат приемът ще има работна група, която да разпише точните условия, като те ще се пуснат и за обществено обсъждане.

Автор: Данаил Андреев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.