1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Ученици от ПГСС – гр. Чирпан се запознаха със стопанство, модернизирано по ПРСР

Ученици от ПГСС – гр. Чирпан се запознаха със стопанство, модернизирано по ПРСР

 

Ученици, завършващи средния курс на обучение, в Професионална гимназия по селско стопанство, гр. Чирпан посетиха на място стопанство модернизирано със средства по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). То се намира в землището на с. Могилово, Община Чирпан. Събитието е част от кампанията на Министерство на земеделието, храните и горите, организирана в партньорство с Министерство на образованието и науката (МОН), под надслов: „Супер фермер“.

Собственикът е бенефициент по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата. Той се занимава с отглеждане на зърнени култури – слънчоглед, пшеница и лимец. Неговата инвестиция е за технологична модернизация, като е закупена специализирана селскостопанска техника – трактор, сеялки, зърнокомбайн и други.  Стойността на получената субсидия е 388 744 лв.

Земеделският производител запозна учениците с основните дейности при развитието на земеделските култури - торене, техническите изисквания към климатичните и почвените условия, както и с моментното състояние на растенията.

Инициативата има за цел да подкрепи младите хора, като им  се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна и да осъществи връзка между учениците и бизнеса. Кампанията съвпада с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.