1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Какво най-много интересува земеделците за директните плащания

Какво най-много интересува земеделците за директните плащания

Министерството на земеделието публикува първа серия от отговори

 

Министерството на земеделието публикува подробни отговори на въпроси, поставени от фермерите, по време на националната информационна кампания за Стратегическия план.

Припомняме, че кампанията се проведе в периода 6-16 февруари с цел да бъдат изяснени промените при директните плащания в новия програмен период. Тя премина при засилен интерес с участието на над 2500 стопани от цялата страна.

Въпросите на фермерите за прилагането на стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) са свързани с определянето на наклони за парцелите и изискванията за минимална почвена покривка, покривните и междинни култури, затревяването при трайните насаждения, чувствителните периоди, ротацията на културите, поддържането на съществуващите характеристики на ландшафта, площите под угар и санкциите за при неспазване на изискванията.

Стопаните отправиха питания и за еко схемите, включително за разнообразяване на отглежданите култури, намаляване на продуктите за растителна защита, заявяването на екологичната инфраструктура, зеленото и органично торене.

Постъпиха въпроси и за интервенциите за преходна национална помощ, обвързано подпомагане, млади стопани, биологично производство, Натура 2000 и необлагодетелствани райони, хуманно отношение към животните и др.

Това е първи набор от въпроси и отговори, който ще се допълва периодично до излизане на ръководство за законоустановените изисквания за управление, както и наръчниците за прилагане на ДЗЕС и на директните плащания.

Вижте всички публикувани отговори тук:

https://www.mzh.government.bg/bg/press-center/novini/ministerstvoto-na-zemedelieto-publikuva-prva-seriy/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.